το κατοπτρο

το κατοπτρο

Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014

Λεωφορεία δίχως οδηγό: από την επιστημονικη φαντασία στην πραγματικότητα



Όσο μακρινό ή ξένο κι αν φαντάζει ίσως σύντομα να αποτελεί σύνηθες και οικείο για τους Αθηναίους πολίτες γεγονός. Ήδη συζητείται νομοσχέδιο στη Βουλή, σύμφωνα με το οποίο προβλέπεται η πιλοτική κυκλοφορία λεωφορείων άνευ οδηγού στην Ελλάδα.

Μάλιστα, πρόκειται περί διατάξεως ήδη περιληφθείσης σε νομοσχέδιο του  Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων σύμφωνα με την οποία θα τεθεί δοκιμαστικά και για ορισμένο χρονικό διάστημα σε κυκλοφορία όχημα μαζικής μεταφοράς δίχως τη φυσική παρουσία οδηγού.
Με ιδιαίτερο σκεπτικισμό ή ίσως και φόβο να αντιμετωπισθεί αρχικά η ρηξικέλευθη αυτή ενέργεια. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί, πως  τα παρατιθέμενα οχήματα  πέραν των «κλασσικών» εξαρτημάτων και συσκευών που φέρουν τα έως σήμερα αντίστοιχα , θα διαθέτουν επιπλέον έξυπνα συστήματα χειρισμού (ΙΤS) , όπως αναφέρεται, άλλωστε, και στην αιτιολογική έκθεση της σχετικής διάταξης.

 Αναλυτικότερα,  προβλέπεται η εξ αποστάσεως λειτουργία Κέντρου Ελέγχου, παρουσία χειριστή ευρισκομένου σ αυτό καθ’ όλην τη διάρκεια μετακίνησης του «καινοτόμου μέσου μαζικής μεταφοράς». Μέριμνα προβλέπεται και για τους υπόλοιπους χρήστες του οδικού δικτύου καθώς οι αρμόδιοι θα προβούν στη διαμόρφωση ειδικού περιβάλλοντος κυκλοφορίας, το οποίο βασίζεται στην παρακολούθηση τόσο του οχήματος όσο και της οδού μέσω καμερών.

Για την λήψη των απαιτούμενων μέτρων προς  εξασφάλιση της  ασφαλούς κυκλοφορίας των λεωφορείων χωρίς οδηγό διαβεβαίωσε  ο Υφυπουργός Μεταφορών, Μιχάλης Παπαδόπουλος.  Ο ίδιος, μάλιστα, σχολιάζοντας ερωτήματα βουλευτών που τέθηκαν στη Βουλή,  έσπευσε να διατρανώσει πως η Ελλάδα συγκαταλέγεται διεθνώς στις πρωτοπόρες χώρες που συμμετέχουν σε ένα  τέτοιου είδους  πρόγραμμα, γεγονός μείζονος σημασίας που θα αναδείξει τη χώρα.

«Αντί λοιπόν να χαιρόμαστε, επειδή η χώρα μας έχει ήδη προβληθεί, και θα προβληθεί ακόμα περισσότερο, και θα προωθηθεί μια καινοτόμος λειτουργία στις αγορές από την Ελλάδα, ακούω αντιρρήσεις που παραπέμπουν σε συνθήκες μιζέριας. Θα ήθελα να το ξανασκεφτείτε γιατί θα προβληθεί σε όλο τον κόσμο αυτή η πρωτοπορία της χώρας μας» επέμεινε ο υφυπουργός Μεταφορών.


Μία καινοτομία προβλέπεται στο χώρο των μέσων μαζικής μεταφοράς. Το αν και κατά πόσο θα γίνει αποδεκτή από τους πολίτες θα αποδειχθεί στο εγγύς μέλλον…

[ΕΥΓΕΝΊΑ ΠΑΛΟΎΜΠΗ]

1 σχόλιο: